PAUSE HERE

Sunday, 16 October 2011

Oh NO !!! Exaam???

ASSALAMUALAIKUM

Hyep readers smue.. Aduhh! Seramnye es0k.. Tibe2 rase nak pitam pulak.. I think u all semua da taw naper kan?? 

YES! Esok Iza dan rakan-rakan Iza tingkatan 2 yang lain akan menghadapi peperiksaan akhir ta0n .. Waduh3!! 

pening3!!


Rase sekejap je mase berlalu kan.. Pejam celik, pejam celik.. Dah nak dekat akhir ta0n.. S0, esok la hari penentu bagi Iza menunaikan azam-azam yang telah Iza tanam dalm hati Iza.. Wlaupun Iza rase x semua azam Iza tu dpat ditunaikan.. Sekurang-kurangnye Iza sudah cuba yang terbaik kan.. Huhuhu


good luck !


So,, dikesempatan ini .. Iza ingin mengucapkan kpd kawan Iza selamat maju jaya n Good luck menghadapi peperiksaan es0k.. Buat yang terbaikk,, cikgu2 semua meletakkan harapan yang tinggi pade kita semua.. Mase jwab tu jgan lupe bace bismillah dlu sbl0m m'jwab.. Dan jwab dgan tnang, jgan tergop0h2 .. s0, sini Iza ade tips skit untuk dikongsi..:

Pertama

Hadir di dalam bilik darjah.Dalam tempoh 2-3 bulan ini,anda mesti datang ke sekolah dan hadir di dalam bilik darjah untuk mengikuti apa juga ajaran dan nasihat guru di samping perbincangan dengan kawan sedarjah.

Kedua

Ppastikan anda mendapat petunjuk yang sebanyak-banyaknya daripada semua guru mata pelajaran anda. Jangan mengambil kesempatan untuk `tuang` kelas atau bersengkokol dengan kawan² yang kurang motivasi atau tidak jelas matlamat mengapa belajar atau menduduki peperiksaan.Anda mungkin perlu sentiasa berjumpa guru untuk perbincangan di luar waktu sekolah. Lakukan demi kefahaman. Di samping itu,anda perlu ada kawan belajar sehingga 4 orang lagi supaya pembelajaran atau perbincangan anda dengan guru mata pelajaran lebih bererti.

Ketiga

Jangan membuang masa berbincang perkara yang tidak penting. Selama anda berada di kawasan sekolah dari pagi hingga tengahari atau ke petang, sekiranya tidak belajar di dalam bilik darjah, jangan lagi membuang masa bersembang di kantin atau berlonggok di bawak pokok. Sebaliknya,pergilah ke perpustakaan untuk menyelesaikan kerja sekolah atau berbincang dengan kawan² kumpulan belajar, ataupun mengulang kaji pelajaran secara bersendirian.

Keempat

Ssanggup bekerja keras. Kalau sehingga bulan Ogos ini markah anda untuk setiap mata pelajaran pada keseluruhannya di bawah 60%, anda perlulah menumpukan lebih banyak masa untuk belajar, memaham dan menguasai topik, fakta, rumus dan simbol mata pelajaran tertentu demi peningkatan pencapaian sehingga 80% ke atas.

Kelima

Mmematuhi jadual pembelajaran dan ulang kaji yang teratur. Bayangkan,anda mengambil 10 mata pelajaran (SPM) atau 8 mata pelajaran (PMR). Jangan lupa, aktiviti ulang kaji ini termasuk membaca, memaham, melukis(melakar), menulis dan mengingat.

Di samping membaca.memaham dan mengingat fakta, bahasa, konsep atau persoalan dan pernyataan, anda mesti mahir melukis peta, rajah, jadual dan graf dan menulis karangan atau jawapan berbentuk rencana. Sehubungan dengan latihan menulis jawapan ini, di sini saya mengingatkan semua calon supaya menguasai bahasa Melayu dengan sebaik-baiknya.

Khusus bagi penguasaan mata pelajaran,anda perlu berdamping dengan guru,buku teks atau kawan yang pandai. Setiap mata pelajaran ada sifat dan ciri umum,dan khusus. Misalnya, bagi menguasai mata pelajaran Matematik, anda perlu menguasai topik, rumus, simbol dan pengiraan.

Keenam

Sentiasa sihat badan dan cerdas minda. Selama belajar ini pastikan anda mengambil makanan dan minuman yang dimasak, bersih, segar dan berkhasiat. Kurangkan atau tinggalkan daripada memakan makanan segera atau meminum minuman bergas dan berais. Ingat!! Otak yang cerdas, pergerakan yang cergas dan emosi yang ceria, datang daripada badan yang sihat. Badan yang sihat ditentukan oleh makanan dan minuman yang baik dan seimbang. Pastikan anda sihat, cergas dan ceria sebelum dan semasa peperiksaan.

Ketujuh

Sentiasa mengerjakan sembahyang dan berdoa. Bukan sahaja anda, ibu bapa, sanak saudara pun sama tidak meninggalkan solat, dan turut mendoakan kejayaan anda.

Heheh, pnjang2 pulak .. bace la k0rang yer.. Saje untuk panduan awk, awk smue..  hehe.. Akhir kate, doakan kejayaan Iza yer.. k la, smpai sini jela Iza menaip, penat plak jejari Iza nie.. Ok la.. Iza nak smb0ng study .. Papai u all..- MA'AS SALAMAH -