Sunday, 22 December 2013

MEREKA BERNAMA MANUSIA

ASSALAMUALAIKUM





Alhamdulillah, akhirnya sempat juga nak update blog yang dah bersarang ni. Sebelum ni nak update blog bukan main liatnya. Sibuk tolong ibulah, buat kerja sekolah la. *ntah siap ke tak kerjanya. Haha*. Dah nak naik sekolah baru nak updatekan. Haha . 

Baiklah ! Sekarang nak straight to the point je. Sebenarnya Iza ditugaskan untuk menyiapkan tugasan Bahasa Melayu yang Cikgu Zainuddin bekalkan. Dah lama dah buat. Cuma tak sempat nak paste kat blog ni je. Huhu. Untuk tugasan ni, Iza kena reka 1 SAJAK ATAU PUISI DAN 1 CERPEN. Untuk entry ni Iza postkan sajak yang Iza dah buat ..

Kalau sudi tolonglah baca dan tinggalkan komen yer. Terima kasih.. 


MEREKA BERNAMA MANUSIA.
Mereka..Insan bernama manusia..Yang sering mengejar keduniaan..Memikirkan kemajuan..Membina inovasi mencerminkan perpaduan..
Mereka..Insan bernama manusia..Yang ingin dicintai dan mencintai..Lupa tentang kasih Ilahi..Membiarkan diri lalai akan akhirat..Mengejar kemewahan duniawi..
Mereka..Insan bernama manusia..Yang mempunyai keterbatasan akal..Mempunyai batasan pergaulan..Mendiami bumi yang hanya sementara ini..
Wahai insan bernama manusia..Ingatlah kita hanya sementara disini..Menyinggah disini semata-mata beribadat kepadaNya..Membezakan amalan kita sesama manusia..Untuk ditimbang di Yaumul Miza..





Hehe, okey tak sajak Iza buat ? Bolehlah kan . baru nak berjinak-jinak buat sajak. *ececeh! Padahal cikgu yang suruh buat.. kalau tak, tak adanya nak buat. Huhu.. 
Okeylaa. I think.. sampai sini je entry kali nie. Entry seterusnya, Iza post cerpen yang Iza dah buat pula. Huhu. Hope you all enjoy it. 

-MA'AS SALAMAH-



No comments :